23 mrt Een SSL certificaat: wat & waarom?
Hebt u ooit al opgemerkt dat sommige URL's starten met “http://“ terwijl andere beginnen met “https://“? Misschien hebt u die extra “s” al gespot als u websites bezoekt waar u gevoelige informatie moet ingeven, zoals wanneer u een online betaling uitvoert. Maar waar komt die extra “s” in de adresbalk vandaan en wat bekent het nu precies?
Vereenvoudigd uitgelegd, betekent die extra “s” dat de verbinding met de website veilig is doordat eender welke data u op het internet deelt, versleuteld is. Dit wil zeggen dat deze niet ontcijferd kan worden zonder bijhorende vertaalsleutel. De technologie die voor de kleine, maar belangrijke “s” zorgt, wordt SSL genoemd wat voor “Secure Sockets Layer” staat.
In dit artikel komt aan bod
- wat SSL precies inhoudt,
- waarom SSL belangrijk is voor zoekmachines,
- hoe u te weten kunt komen of uw website al dan niet SSL heeft
- en hoe Petasos u kan helpen met een het verkrijgen van een veilige website.
Wat houdt SSL precies in?
In de definitie op SSL.com lezen we het volgende:
SSL is de standaard beveiligingstechnologie om een geëncrypteerde link tussen een webserver en een browser tot stand te brengen. Deze link verzekert dat alle data die uitgewisseld wordt tussen de webserver en de website geheim blijft.
Laten we nu deze definitie even ontleden... Wanneer u op een webpagina met één of ander invulformulier terechtkomt, dan kan de informatie die u hebt ingevuld na het aanklikken van de “verzend” knop onderschept worden door een hacker op een onveilige website. Deze informatie kan van alles bevatten van details op een banktransactie, tot algemene informatie die u ingeeft om te registreren voor een aanbieding. In het hackersjargon wordt naar dit soort onderschepping vaak verwezen als de man-in-the-middle-attack.
De eigenlijke aanval kan op verschillende manieren gebeuren, maar één van de meest gebruikte technieken gaat als volgt: een hacker plaatst een klein en ondetecteerbaar luisterprogrammaatje op de server die een bepaalde website aanbiedt. Dat programma wacht op de achtergrond tot een nietsvermoedende bezoeker zijn informatie ingeeft op de website, waardoor het actief wordt en de informatie capteert die de bezoeker ingeeft en deze vervolgens doorzendt naar de hacker. Een beangstigende gedachte die zich helaas niet langer enkel in science-fiction films voordoet.
Gelukkig kan een website uitgerust met SSL, u tegen dergelijke malafide praktijken beschermen. Uw browser communiceert met de webserver waarbij eerst het SSL certificaat wordt gecontroleerd en dan pas een verbinding tussen de browser en de webserver tot stand wordt gebracht. Deze verbinding is dus beveiligd waardoor niemand buiten u en de website waarop u de informatie invult, kan zien wat je precies in de browser intikt. Deze beveiligde connectie gebeurt automatisch en onmiddellijk wanneer je een website met SSL bezoekt.
Bovendien zorgt een SSL certificaat er ook voor dat zoekmachines uw website hoger zullen rangschikken in de zoekresultaten, waardoor u vlugger gevonden wordt. Meer details daarover vindt u in de volgende sectie.
Is SSL goed voor SEO?
Jazeker, hoewel SSL vooral wordt gebruikt om de informatie tussen de bezoeker en de website te beveiligen, zijn er ook voordelen voor SEO.
SEO is alles wat ertoe bijdraagt dat een website sneller wordt gevonden op zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo... Dit doordat hij op een eerdere pagina voorkomt bij de zoekresultaten dan andere gelijkaardige websites.
Volgens Google Webmaster en Trend Analyst Zineb Ait Bahajji, maakt SSL nu integraal deel uit van Googles zoekalgoritme:
Over de voorbije maanden hebben we verschillende testen in onze zoekalgoritmes ingebouwd die nakijken of een website een beveiligde en geëncrypteerde connectie gebruikt. De resultaten van deze testen waren positief, dus gebruiken we HTTPS nu als een criteria in de rangschikking van websites op Google.
Bovendien heeft Google gepubliceerd dat twee websites die voorheen op gelijke hoogte worden geplaatst in de zoekresultaten, nu niet langer gelijk zullen worden gerangschikt wanneer de ene website wel SSL heeft en de andere niet. Websites met SSL komen eerder voor in de zoekresultaten. Er is dus een duidelijk SEO voordeel bij het gebruiken van SSL op uw website.